Kwetsbare ouderen langer, veilig en zelfstandig thuis laten wonen

Kwetsbare ouderen langer, veilig en zelfstandig thuis laten wonen

Transmuraal centrum Quartz en Gemeente Helmond realiseren ‘Probeerhuizen’

Transmuraal centrum Quartz heeft van de Gemeente Helmond subsidie gekregen om zogenaamde Probeerhuizen in Helmond te realiseren. Deze ‘Probeerhuizen’ zijn vooral gericht op mensen met (een vermoeden van) dementie of andere kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers. Zij kunnen hier praktische hulpmiddelen en technologische oplossingen uitproberen voor in de thuissituatie. De diverse hulpmiddelen en Smart Health toepassingen zijn erop gericht ouderen (met dementie) langer, veilig en zelfstandig, thuis te laten wonen.

Quartz helpt de Gemeente Helmond bij het uitvoeren van de Dementiedeal; een initiatief van de provincie Noord-Brabant en Brabant Region of Smart Health. Het is een doorbraakactie om manieren te vinden om Smart Health toepassingen voor mensen die leven met (een vermoeden van) dementie op te schalen. Bij Smart Health toepassingen kun je denken aan een plasroute, dat is een verzameling lichten en sensoren die de route naar de WC ‘s avonds verlichten en automatisch weer doven of een elektronische sleutelvinder (sleutelhanger die op commando van een zender een geluidssignaal geeft). Een voorbeeld van een praktisch hulpmiddel is een zwarte of rode toiletbril die goed zichtbaar en stabiel is.

Voorlichting en begeleiding
Het realiseren van goedlopende ‘Probeerhuizen’ is een manier om innovatieve technologische oplossingen maar ook niet technische hulpmiddelen bij (kwetsbare) ouderen en hun naasten onder de aandacht te brengen. In het ‘Probeerhuis’ krijgen zij voorlichting en begeleiding (ook thuis), bij het uitproberen van beproefde Smart Health toepassingen en allerhande praktische dingen niet zijnde technische innovaties. Wanneer mensen de voordelen daarvan hebben ervaren, zullen zij thuis ook eerder een beroep daarop doen. Hierdoor kunnen zij langer en gelukkiger thuis blijven wonen, wat de kwaliteit van leven ten goede komt.

Het streven is om het eerste Probeerhuis voor de gemeente Helmond te realiseren voor de zomer van 2018.

Binnen Quartz werken Zorgboog, Savant zorg, Sint Annaklooster, Elkerliek ziekenhuis, Regionale Huisartsenvereniging en GGZ Oost-Brabant samen.