Gelderse Vallei ontwikkelt competentieprofiel ‘Voeding en bewegen’

Gelderse Vallei ontwikkelt competentieprofiel ‘Voeding en bewegen’

Diabetes voedingszorg meer op maat

Om voeding en bewegen nog meer te verankeren in de behandeling van de patiënt ontwikkelde de Verpleegkundige Advies Raad (VAR) van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede samen met verpleegkundigen het competentieprofiel ‘Voeding en bewegen’ voor verpleegkundigen.

Voeding en bewegen dragen bij aan gezondheidswinst voor de patiënt. De juiste aandacht voor voeding en bewegen maakt dat de patiënt effectiever kan worden behandeld, sneller herstelt en zich beter voelt. Voeding en bewegen zijn dan ook de bouwstenen van de zorg van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

‘Voeding en bewegen doen er echt toe’
VAR-lid Harm van Noort, één van de initiatiefnemers van het competentieprofiel zegt over het ontstaan van het profiel: “Voeding en bewegen zijn niet nieuw in de behandeling van de patiënt. In 1860 onderstreepte Florence Nightingale al het belang van voeding in Notes on Nursing. Het is belangrijk dat onze patiënten tijdens de zorg en hun behandeling ook daadwerkelijk ervaren dat wij voeding en bewegen als onderscheidend thema hebben en dat voeding en bewegen er écht toe doen. Onze reden om dit competentieprofiel te ontwikkelen is de vertaalslag van voeding en bewegen in de patiëntenzorg: Wat betekent dit voor de verpleegkundigen? Hebben zij hiervoor de juiste competenties? Zijn zij op dit gebied competenter dan verpleegkundigen uit andere ziekenhuizen die voeding en bewegen niet als speerpunt hebben?” Het resultaat is een competentieprofiel: alles wat een verpleegkundige moet kunnen en doen voor de toepassingen in de zorg.

Het competentieprofiel is recent al gepresenteerd aan de leidinggevenden zorg en zorgmanagers van de verpleegafdelingen. Het is de bedoeling dat alle afdelingen het profiel gaan gebruiken en toepassen binnen de eigen afdeling en voor de eigen patiëntencategorie.