Bevallen in het schijnsel van de koplampen

Bevallen in het schijnsel van de koplampen

Bevallen op de parkeerplaats

Maandagavond 10 juli is Marcellus Joshua White om 23.01 uur geboren op een wel heel bijzondere plek: de parkeerplaats van het HagaZiekenhuis. Hij werd geboren in het schijnsel van de koplampen van de auto van zijn ouders.

Ontspannen vertellen de ouders Naomi en Kevin hun verhaal. Eerder op de avond zijn zij naar de afdeling Verloskunde gekomen voor controle. Er is sprake van slechts 1 centimeter ontsluiting, wat meestal inhoudt dat de bevalling nog enkele uren op zich laat wachten. Thuis aangekomen nemen de weeën echter snel toe en om 22.30 uur wordt, na overleg met de afdeling Verloskunde, besloten om naar het ziekenhuis te gaan. Kevin brengt hun dochter naar zijn nicht en Naomi stapt met haar schoonmoeder en schoonzus in de auto.

Onderweg naar het ziekenhuis breken de vliezen. Op het parkeerterrein springt de schoonmoeder van Naomi uit de auto en rent naar portier Kenneth die een rolstoel regelt. Hij kijkt waar mevrouw naar toe gaat en weet meteen dat er geen tijd meer te verliezen is. Hij belt de afdeling Verloskunde dat er direct hulp moet komen. Zelf rent hij met een brancard naar de parkeerplaats, samen met het toevallig passerende nachthoofd. Naomi’s man Kevin komt net optijd aanrijden en parkeert zijn auto zo dat de koplampen Naomi en de brancard verlichten. Ondertussen rennen twee verpleegkundigen en verloskundige Caroline op hun klompen (best lastig) door de lichtstraat naar buiten. Er is geen tijd meer om Naomi te verplaatsen. Gelukkig is het een warme zomeravond en rustig op de parkeerplaats. Door de bijzondere situatie moet er geïmproviseerd worden, maar de bevalling verloopt soepel. Binnen een half uur sluiten Naomi en Kevin hun kerngezonde zoon Marcellus van 3895 gram in de armen.

Petje af
Een week na de bevalling staan Naomi en Kevin met hun kinderen op de bewuste parkeerplaats. Ook de verloskundige en de verpleegkundigen zijn aanwezig. Herinneringen worden opgehaald en aangevuld. Kevin en Naomi zijn onder de indruk van de snelheid waarmee iedereen ter plaatse was: “Echt, petje af!”. Zij zijn geraakt door de betrokkenheid van alle medewerkers. “Door jullie werd ik heel rustig,” zegt Naomi die de verpleegkundigen en verloskundige heel dankbaar is. Kevin wordt gecomplimenteerd met het feit dat hij voor verlichting op de donkere parkeerplaats zorgde. Voor verloskundige Caroline die voor het eerst een baby heeft verlost in de buitenlucht was het ook een bijzondere ervaring. “Ik zal dit vast niet vaak meemaken”. Zij krijgt veel leuke reacties van de collega’s. Het was in vele opzichten een bijzondere avond, waarbij er, ondanks de situatie, een ontspannen sfeer heerste op de parkeerplaats van het HagaZiekenhuis. Helaas was er geen tijd om foto’s te maken, maar zoals Kevin zegt: “Het staat op ons netvlies gebrand. Dit vergeten we nooit meer”.